september 21, 2018      Inloggen    Registreren   
Minimaliseren
Annemie en Dirk Social DancingLid van Alafia Lucumi BelgieVoormalig lid van het Leuven Salsa Show TeamLid van Grupo Salsa Me EncantaWorkshops en lessen
 
 SalsaSalsa Stijlen   
 
Cubaanse Salsa Minimaliseren

Kenmerkend voor Cubaanse Salsa is dat leider en volger rond elkaar bewegen en doorgaans ingewikkelde armfiguren uitoefenen. Ook is de leider eerder een macho die vooral schittert en waarbij de dame in de gratie van de man meedanst. In deze stijl is het kader (frame) dat een man aanbiedt doorgaans ook sterker aanwezig dan in andere Salsa dansstijlen maar is de leiding die de man geeft meestal ook veel harder dan in andere stijlen. Muziek waar typisch Cubaanse salsa op past is de zogenaamde timbamuziek. Eén van de meest bekende bands die de Timbamuziek populair hebben gemaakt is Los Van Van.

Deze stijl wordt bij ons niet expliciet gegeven omdat wij van mening zijn dat er andere dansscholen zijn waar je beter les kan gaan volgen om echt Cubaanse salsa te leren. Wel worden Cubaanse styling technieken toegepast tijdens shines en in de basis. De Cubaanse Rumba styling blijft voor ons nog steeds de basis voor salsa en wordt dus ook toegepast tijdens de lessen.

 
Salsa LA-Style Minimaliseren

In LA-style, ook wel ON1 genoemd, dansen leider en volger over een denkbeeldige rechte lijn waarbij de dame niet meer in de gratie danst van de heer maar waarbij vooral de focus ligt aan het laten schitteren van de dame. Deze dansstijl vereist meer techniek voor zowel heer als dame. Typerend voor deze stijl zijn snelle spins (draaien) en het gebruik van de harde accenten in de muziek. Leider en volger laten elkaar bij gepaste stukken in de muziek ook los, nemen breaks en zullen ook solo dansen (‘shines’).

Het is niet zo dat dit ook niet gebeurt in de Cubaanse salsa. Ook daar kan dit perfect worden gedaan, maar het is kenmerkend voor LA-stijl dat dit tot een vast onderdeel behoort van de lessen (net zoals voor New-York stijl trouwens).

In LA-style zijn er ook meer conventies: vermits de heer minder hard leidt moet de dame goed leren volgen. Handflicks, spinning preps etc zijn dan ook belangrijke onderdelen van deze dans. Ook al blijft een kader belangrijk in deze stijl, toch zal de dame ook moeten leren dansen in een minder kader. En de heer zal in deze stijl verfijnder moeten leren leiden en betere spinning technieken moeten leren beheersen vermits beide partners op 1 lijn dansen.

Deze stijl werd vooral populair doordat de 3 Vazquez broers Francisco, Luis en Johnny internationale bekendheid kregen en deze stijl ook naar Europa overbrachten. De stijl ontstond in LA en werd onder andere door deze 3 broers gedanst.  Zij voegden aan de dansstijl spectaculaire spintechnieken en footwork toe. Alle 3 getalenteerde dansers brachten in de jaren 90 spectaculaire shows en starten later met het aanleren van deze dans aan al hun fans. LA-stijl werd zo populair dat vandaag de dag dit 1 van de meest populaire salsastijlen blijft.

Vandaag kan je nog steeds les volgen bij deze 3 grootheden. Indien je de kans krijgt om eens bij hen les te volgen op 1 van de vele salsa congressen, aarzel dan niet. Elk hebben ze hun eigen stijl en zijn ze even 'zot' maar 't is de moeite waard!

 
Salsa New-York Style Minimaliseren

In tegenstelling tot de Cubaanse en LA-stijl salsa wordt er in deze stijl, ook wel Mambo genoemd of ON2, niet op de harde tonen van de muziek gedanst (en niet op 1 gestart) maar op de onderliggende melodie in de muziek (er wordt op 2 gestart). Terwijl het gemakkelijker is voor iemand die Cubaanse salsa kent om over te schakelen op LA-stijl omdat de basis dezelfde is, is dit niet zo voor de New York stijl.

Kenmerkend voor deze stijl is wel dat de stijl zich leent tot meer flow (omdat er op de melodie wordt gedanst) en meer ‘tijd’ lijkt te geven voor spins en shines. Deze stijl vraagt ook veel techniek want het is juist die techniek die meer ‘tijd’ geeft. Goede preps en leider/volger technieken zijn belangrijk om te kunnen genieten van de flow en echt ON2 te dansen. Uiteindelijk is er in werkelijkheid niet meer tijd want de maat van de muziek blijft identiek dezelfde maar het aanvoelen is anders omdat de danser sommige passen korter danst en andere met meer lengte en flow.

Een eenvoudigere overgang van ON1 naar deze dansstijl, is het beheersen van de chacha. Chacha is een duidelijker ritme om te volgen voor een danser en éénmaal de chacha onder de knie (die ook ON2 wordt gedanst) wordt de overgang naar New York stijl gemakkelijker.

Deze stijl is vandaag ook enorm populair en 1 van de grootste uitdragers van deze stijl is Eddie Torres (de Mambo King).

 
  Copyright 2018 by Bryva Consulting   Gebruiksovereenkomst  Privacybeleid