augustus 19, 2018      Inloggen    Registreren   
Minimaliseren
Annemie en Dirk Social DancingLid van Alafia Lucumi BelgieVoormalig lid van het Leuven Salsa Show TeamLid van Grupo Salsa Me EncantaWorkshops en lessen
 
 Salsa   
 
Salsa Minimaliseren

Salsamuziek is een saus van allerlei latijns-amerikaanse muziekstijlen. Ontstaan uit de Cubaanse SON, Rumba, Bolero, Danzon etc. is deze muziekstijl verder geevolueerd in andere latijns-amerikaanse landen en heeft onder andere een sterke groei gekend in New York. Door de vele migraties van Cubanen naar Noord Amerika voor en na de Cubaanse revolutie werd in de jaren 50 - 60 Cubaanse muziek geintroduceerd in de stad New York en werd de 'Mambo' geboren tijden het 'Palladium tijdperk'. Een decennium later komen er extra Latijns-amerikaanse invloeden in New York door de migratie van Puertoricanen en wordt de stad een ware smeltkroes van de salsamuziek. In die tijd, het NuYoricaanse tijdperk, kent de salsamuziek zijn grootste ontwikkeling met onder ander artiesten als Celia Cruz en Ray Barretto.

De salsamuziek blijft evolueren en is mede door zijn complexiteit en afwisseling in zowel instrumenten als ritmes één van de meest boeiende genres van muziek om op te dansen. Er is zoveel variatie in deze muziek dat je ook niet op elk salsanummer Cubaanse salsa kan dansen of LA-style of welke andere stijl dan ook. Een ervaren salsadanser zal al snel afhankelijk van het type muziek een andere stijl toepassen. En uiteraard past een goeie danser zich aan aan zijn partner.  Er is ook geen stijl die beter is dan een andere stijl. Op elk type van salsamuziek past een andere stijl en het is uiteindelijk de vrijheid van de danser om een bepaalde stijl te kiezen. Dansen is bewegen op muziek en ongeacht welke stijl je danst, het gaat nog altijd om plezier en creativiteit.

Kenmerkend voor de salsamuziek is ook de Clave. Dit is een ritmisch patroon dat de maat aangeeft van de muziek en de rode draad vormt voor elke danser, ongeacht of hij of zij Cubaanse, LA-stijl of New-York stijl danst. Elke maat bestaat uit 8 tellen en doorgaans heb je telkens 4 tot een veelvoud van 4 x 8 tellen eer er een break komt in de muziek en er een tempoversnelling, solo of tempoverlaging plaatsvindt. Voor de meeste ‘gringo’s zoals de latijn-amerikanen ons noemen is het aanvoelen van deze muziek in het begin best moeilijk maar naargelang de ervaring, het enthousiasme en de verslaving aan dit soort van muziek zal de danser na verloop van tijd de breaks beginnen aanvoelen en op een gepaste manier ook in beweging omzetten.

 
  Copyright 2018 by Bryva Consulting   Gebruiksovereenkomst  Privacybeleid